Marte van Santen

De creativiteit zat er bij Marte van Santen (1975) al vroeg in. Wat wil je ook, met een illustrator als moeder en een grafisch ontwerper als vader. Beide werkten jaren in het tijdschriftenvak. Maar Marte besloot in eerste instantie om een heel andere weg in te slaan.

Nadat ze de studies Politicologie en Nieuwste Geschiedenis (UvA) had afgerond, werkte ze als fractiemedewerker in de Tweede Kamer. Haar volgende werkgever was het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Als senior beleidsmedewerker hield ze zich daar bezig met het maken van afspraken tussen overheid en sociale partners over het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het terugdringen van het ziekteverzuim.

Na een aantal jaren bij de overheid maakte ze de overstap naar het bedrijfsleven. Als manager strategische marketing en business development bij Achmea Zorg was ze onder andere betrokken bij de implementatie van de Zorgverzekeringswet.

Eind 2005 besloot Marte een andere wending aan haar carrière te geven. Ze diende haar ontslag in en vertrok voor drie maanden naar Rome om daar Italiaans te leren. Na terugkomst ging aan de slag als freelance (gezondheids)journalist. Ze werkt voor tal van kranten (o.a. Algemeen Dagblad, Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden) en tijdschriften (o.a. Margriet, Radar+, Plus Magazine, ZIN en Buitenleven).

Inmiddels is Marte ook een ervaren bladenmaker en hoofdredacteur. Zo gaf ze leiding aan de restyling van ANBO Magazine, het ledenblad van ouderenbond ANBO. Vervolgens was ze vier jaar hoofdredacteur van het tijdschrift. In 2016 ontwikkelde ze een compleet nieuw relatiemagazine voor Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), en begeleidde ze de productie daarvan. Daarnaast geeft ze sinds 2014 (zakelijke) schrijftrainingen.

Benieuwd naar Martes artikelen? Kijk op martevansanten.nl.