Schrijftrainingen

DINSDAG 10 MEI 2022

Wil je beter leren schrijven? Dan is dit je kans!

SCHRIJFTRAININGEN
.

Beter leren schrijven hoeft niet veel tijd te kosten. Een paar praktische lessen zijn vaak al genoeg om een groot verschil te maken. En zo meer voor elkaar te krijgen. Letterleven laat je graag zien hoe.

SCHRIJVEN = VRAGEN
Een tipje van de sluier. Schrijven begint niet met een toetsenbord of een pen, maar met vragen stellen. Informatie verzamelen. Je in je lezer verplaatsen. En ja, dat geldt ook voor zoiets (ogenschijnlijk) simpels als een e-mail of een brief. Pas daarna kom je aan de tekst toe. Die bouw je logisch op. Direct en aansprekend. Zonder lange zinnen of vaktaal. Het zal je verbazen hoeveel méér je daarmee bereikt.

AANBOD
Letterleven biedt verscheidene (in company) schrijftrainingen. Van korte workshops tot meerdaagse cursussen. In een groep of individueel. Passend bij jouw organisatie. We denken graag met je mee. Vast onderdeel zijn in ieder geval de praktische oefeningen. Zodat deelnemers direct kunnen ervaren hoe je met een paar kleine aanpassingen een totaal andere tekst krijgt.

Een greep uit het aanbod:

 • Rake woorden
  Of het nu om gaat een brief, folder, beleidsnota, jaarverslag of proefschrift, een leesbare tekst staat of valt met een goede voorbereiding en een logische opbouw. In deze training leer je hoe je dat stapsgewijs aanpakt. Met als resultaat: een heldere, pakkende tekst, waarvan de lezer het gevoel krijgt dat die speciaal voor hem of haar is geschreven.
 • Opblaastaal
  Ongemerkt sluipen ze in veel (zakelijke) teksten: moeilijke woorden. Ze zijn niet alleen lastig te begrijpen, ze voelen onnatuurlijk en maken je verhaal onnodig ingewikkeld en afstandelijk. Met als gevaar dat je je lezer kwijtraakt. Van vaagmakers tot opblaastaal, van afzwakkers tot opleukers: na deze workshop gebruik je ze nooit meer.
 • Kort en bondig
  Hoe minder woorden, des te duidelijker je boodschap. Dat geldt voor 95 procent van alle teksten. Maar kort en bondig schrijven is nog niet zo simpel. Gelukkig zijn daar allerlei tips en trucs voor. Zodat je direct tot de kern van de zaak komt. En nog tijd bespaart ook. Een workshop over kettingzinnen, tangconstructies, naamwoordstijl en de lijdende vorm (en hoe die te vermijden).
 • Vlekkeloos Nederlands
  Fouten staan slordig. En vooral: onprofessioneel. Toch zijn ze gauw gemaakt. Want wat kan het Nederlands lastig zijn! In deze workshop passeren alle veelgemaakte spel- en stijlfouten de revue. Koppeltekens, samenstellingen, afbrekingen, klinkerbotsingen, voegwoorden, leestekens, accenten, als en dan, d’s en t’s; ze komen allemaal aan bod. Een spiekbriefje met ezelsbruggetjes voor bij je computer zorgt ervoor dat je na afloop (bijna) nooit meer de vout fout in gaat.
 • Effectief e-mailen
  Professionals besteden gemiddeld 2,6 uur per dag aan hun e-mail. Veel van die tijd gaat verloren aan het schrijven en (niet) lezen van onduidelijke en onnodig lange e-mailberichten. Dat kan beter. In deze workshop leer je drie basis-e-mails te gebruiken, zo te schrijven dat je krijgt wat je wilt, en irritaties en misverstanden bij de lezer te vermijden. Met als bonus: 10 handige tips voor een effectiever e-mailverkeer.

KOSTEN

Een workshop van een dagdeel (in company, maximaal acht deelnemers) kost 649 euro. Voor uitgebreidere trainingen maken we graag een offerte op maat.

CONTACT
Ook beter leren schrijven? Neem dan hier contact met ons op.