Schrijf zoals je praat

De overheid heeft een Direct Duidelijk-brigade in het leven geroepen. Die moet ambtenaren gaan helpen om duidelijker te gaan schrijven. Dat initiatief kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen! Het is tenslotte precies wat ik hoop te bereiken met mijn schrijfworkshops voor professionals.

Mijn gouden tip? Schrijf zoals je praat. De meeste professionals die ik train, kunnen in een gesprek prima uitleggen wat ze bedoelen. Maar zodra ze hun vingers op een toetsenbord zetten, gebeurt er iets raars. Ineens maken ze ellenlange zinnen en typen ze onbegrijpelijke termen en ouderwetse woorden. Zonde!

De oplossing: schrijf alsof je je boodschap persoonlijk aan iemand vertelt. Gewoon, aan de keukentafel of in de kroeg. Dat helpt om je verhaal én je taal te versimpelen. Als je je tekst vervolgens hardop aan jezelf voorleest, hoor je meteen of dat is gelukt.

Meer tips over hoe je begrijpelijker (en daarmee doeltreffender) kunt schrijven? Meld je dan aan voor de volgende workshop RAKE WOORDEN in januari 2020! Locatie: De Plaats in Burgum (Friesland). Meer weten? Inschrijven? Mail naar . Of bel me op 06 – 41 208 008. Ik geef je graag tekst en uitleg.