Multitalent Sylvana IJsselmuiden verovert Nederland

Presentatrice en actrice Sylvana IJsselmuiden (24) maakt sinds drie jaar furore op de razend populaire website dumpert.nl. Maar haar ambities reiken verder dan het presenteren van online programma’s. “Ik sta op het punt om landelijk door te breken.” 

  • Naam: Sylvana IJsselmuiden
  • Geboren: Leeuwarden, 24 november 1994
  • Opleiding: havo, D’drive — School voor Creatieve Industrie (onderdeel van het Friesland College)
  • Werk: presentatrice en actrice. Presenteert onder andere de online programma’s DumpertReeten, Dumpert filmt je werkplek en Autobahn F1 Show. Speelde in verschillende films, waaronder Fissa en Hartenstrijd. 
  • Privé: relatie met autocoureur Steijn Schothorst

“Hoe gaat het met u?”, vraagt Dumpert-presentatrice Sylvana IJsselmuiden, terwijl ze een appelgroene microfoon onder de neus van de 82-jarige Gerda de Jong uit Onderdendam houdt. “Hartstikke goed”, antwoord die opgewekt. “Ik kan alles nog en heb net een nieuwe elektrische fiets gekocht!” Maar zo vrolijk als Gerda klinkt, zo boos is ze. Als gevolg van de werkzaamheden aan de N361 bij het Groningse Winsum, wordt het verkeer van die drukke provinciale weg omgeleid door het centrum van het pittoreske Onderdendam. Helemaal gek wordt oma Gerda — “Waag het niet om mevrouw De Vries te zeggen!” — van de vrachtwagens en auto’s die de godganse dag aan haar huis voorbij denderen.
Het newsitem dat RTV Noord daarover maakte, werd op internet een grote hit. Honderdduizenden mensen zagen hoe oma Gerda (die zelf overigens geen computer heeft) in stevige bewoordingen — “Dikke zooi! Sodemieter op!” — haar mening over de situatie gaf. Reden voor Sylvana — zwart T-shirt, mintgroene nagels, grote ringen in haar oren, haar lange blonde haren in een losse vlecht over haar schouder — om met haar cameraman vanuit Amsterdam naar Groningen te togen en Gerda zelf aan de tand te voelen. Het is één van de dingen die ze regelmatig voor de website Dumpert doet: mensen achter virale video’s opzoeken en daar zelf een filmpje over maken. Aan het eind van het korte gesprekje geeft ze Gerda een groene mok met de naam van de website. “Wat lief!”, zegt die. “De koffie staat klaar, dus die kan er meteen in.”

Half miljoen kijkers
Voor wie het niet weet: dumpert.nl is een van de grootste websites van Nederland. Op deze mediasite uploaden gebruikers filmpjes, die bezoekers (‘reaguurders’) vervolgens waarderen. Aan de hand van het aantal ‘kudos’ dat zij geven, publiceert Dumpert dagelijks een top vijf van populairste video’s. Behalve dat mensen filmpjes uploaden (begin dit jaar stonden er zo’n 165.000 op de site), maakt de redactie ook zelf content. Wekelijks is er bijvoorbeeld de show DumpertReeten, waarin Sylvana samen met co-hosts René van Leeuwen en Nick Toet, vergezeld door een gast, nieuwe filmpjes becommentarieert. Het programma, dat ongeveer een kwartier duurt, trekt wekelijks ruim een half miljoen kijkers. Een hoeveelheid waar heel wat televisiemakers jaloers op zouden zijn. Dat hoge aantal is mede te danken aan de mateloos populaire Sylvana. Haar ster rijst bovendien snel. Zo is ze in de running voor verschillende prestigieuze tv-klussen en filmrollen. Helaas wil ze daar nog niets concreets over kwijt. “Ik ben door schade en schande wijs geworden. Eerst de contracten tekenen.” 

Familie
Een paar dagen later treffen we Sylvana opnieuw. Nu in Leeuwarden, de stad die ze, ondanks haar recente verhuizing naar Utrecht, nog altijd haar thuis noemt. Vandaar ook dat ze ons graag hier op sleeptouw neemt. “Het liefst was ik in Leeuwarden blijven wonen”, bekent ze. “Maar voor mijn werk dagelijks naar Amsterdam reizen, brak me op. Vandaar dat ik onlangs ben gezwicht en een appartement in Utrecht heb gehuurd.”
De domstad was een compromis; in Amsterdam wonen trekt ze echt niet. In het centrum daar wordt ze naar eigen zeggen in minder dan geen tijd onder de voet gelopen door toeristen. Of aangereden door een tram. “Die bizarre drukte is niets voor mij. Van mezelf ben ik al vrij chaotisch. De overdaad aan prikkels in Amsterdam maken het er niet beter op. Utrecht is kleiner en gemoedelijker, dat kan ik beter behappen.”
Dat gezegd hebbende is ze nog bijna wekelijks in Leeuwarden te vinden. Al neemt de frequentie van de bezoekjes wel wat af sinds ze eerder dit jaar een relatie kreeg met een van haar co-hosts, de in Amsterdam wonende autocoureur Steijn Schothorst. “Omdat we allebei drukke banen hebben, proberen we in de weekenden zoveel mogelijk samen te zijn. Maar als Steijn op reis is — en dat gebeurt voor zijn werk nogal vaak — ga ik zaterdags naar Friesland. Ik voel me nergens zo thuis als hier. De mentaliteit is totaal anders dan in het westen. Niks geen arrogantie. Iedereen zegt elkaar nog gedag. Daar voel ik me goed bij. Verder woont mijn hele familie hier. Zij betekenen alles voor me. Mijn moeder in Sneek, mijn zus in Leeuwarden, mijn pake en beppe in Dronryp: ik zoek ze zo vaak mogelijk op. “
Over de vraag wat voorgaat, werk of familie, twijfelt ze geen seconde. “Familie natuurlijk. Mijn familieleden zijn mijn houvast, mijn steun en toeverlaat. Mijn enige zus is voor de tweede keer zwanger en staat op het punt van bevallen. Dat wil ik voor geen goud missen. De eerste periode erna wil ik ook bij haar zijn en haar kunnen helpen. Met die reden heb ik verschillende aantrekkelijke klussen voor de komende tijd, waaronder een aantal fotoshoots voor grote bladen, afgehouden. Misschien niet slim voor mijn carrière. Jammer dan.” 

M.K.V. 29
Over die carrière gesproken: als het daar even anders mee was gelopen, hadden we Sylvana vorige maand zomaar op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk kunnen zien. “Als tiener speelde ik op hoog niveau”, vertelt ze op het veld van M.K.V. 29, de Leeuwardse club waar ze zes jaar lang fanatiek voetbalde en de eerste stop op onze toer door de stad. “Ik was zelfs al gescout door SC Cambuur, SC Heerenveen en de KNVB. Maar op topniveau voetballen én acteren ging niet samen. Ik moest dus kiezen. Met pijn in mijn hart heb ik op mijn 16e het voetbal resoluut vaarwel gezegd. Ik had nog wel op een lager niveau door kunnen spelen, maar dat past niet bij mij. Als ik iets goed kan, wil ik er per se de beste in worden.”
Het tekent de ambitie en gedrevenheid van de 24-jarige, die uit een echte horecafamilie komt. Haar ouders hadden jarenlang een restaurant aan de Vrouwenpoort, Liuwherne. Ook haar zus en twee broers werken in de horeca. Zij kijken soms met verbazing naar de weg die Sylvana is ingeslagen. “Geen idee waar mijn passie voor acteren en presenteren vandaan komt. Uit mezelf, kennelijk.”
Als peuter wist ze al dat ze op het toneel wilde staan. Bij de weekopening en -sluiting van de St. Paulusschool veranderde het verlegen blonde meisje in een diva vol zelfvertrouwen. “Er gebeurt iets magisch als ik optreed”, verklaart ze. “Of dat nu op een podium of een set is. Verder ben ik een echte dromer. Van kinds af aan kan ik helemaal opgaan in mijn fantasiewereld — toen mijn moeder me vertelde dat Sinterklaas niet echt bestond, ben ik daar weken kapot van geweest. En ik  vind niets mooier dan om mensen te kunnen entertainen. Ik heb altijd geweten dat dat mijn roeping is. Een plan B heb ik nooit gehad.” 

Onverschrokken
Haar doel was duidelijk: ze wilde naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam om van daaruit de wereld te veroveren. Daarvoor moest ze dan wel eerst haar havo-diploma halen. Geen gemakkelijke opgave met een vmbo-schooladvies. Maar door keihard werken lukte het toch. Vol vertrouwen toog ze naar de auditie in Amsterdam. “En toen werd ik afgewezen.” Hetzelfde gebeurde bij de toneelschool in Antwerpen. Alle reden om ontmoedigd te raken, zou je denken. Maar niet voor Sylvana. Zij werd door de afwijzingen alleen maar vastberadener. “Ik heb altijd geloofd dat ik er wel kom. Als niet linksom, dan rechtsom.”
Dat rechtsom werd de MBO-theateropleiding D’Drive in Leeuwarden. Hoewel ze daar niet helemaal op haar plek zat — dat ze liever voor de camera dan op het toneel stond, vonden haar docenten maar niks — maakte ze er het beste van. “Over het vak acteren heb ik er niet veel geleerd. Maar ik kreeg er wel de vrijheid om mezelf te ontwikkelen. Ik liep alle castings in Amsterdam af en keek dagelijks op internet of er nog acteurs werden gezocht. Ik reageerde overal op, ook als een castingbureau een Chinese jongen van 25 vroeg. ‘Wie weet kunnen jullie me ergens anders voor gebruiken’, schreef ik dan. Dat werkte; gaandeweg kreeg ik steeds meer klussen. Bijvoorbeeld in commercials, of kleine rolletjes in films.”
Met dezelfde onverschrokkenheid solliciteerde ze op haar negentiende als presentatrice bij SBS6. ‘Gezocht: een vrouw tussen de 26 en de 30’, stond er in de vacature. Maar daar had Sylvana geen boodschap aan. Haar bravoure werd beloond: ze kreeg de klus en presenteerde meerdere infotainmentprogramma’s, later ook bij RTL4. Zo ontdekte ze dat ze presenteren eigenlijk nóg leuker vond dan acteren. “Als actrice moet je je volledig inleven in je rol. Dan kan heel heftig zijn. Nadat ik een keer een pester had gespeeld, ben ik er nog een week naar van geweest. Als presentatrice kan ik mezelf zijn en met mijn interviews anderen laten shinen.” 

Mensenkennis
Aangekomen in het centrum van Leeuwarden lopen we via het voormalige restaurant van haar ouders (tegenwoordig Aziatisch restaurant Minato) over de Nieuwstad naar de Bagels & Beans aan de Kelders. Daar werkte Sylvana tot haar doorbraak bij Dumpert een tijd in de bediening. Onderweg komt ze om de haverklap bekenden tegen, die een praatje willen maken. “Hé, dat is Sjonny!”, zegt ze, terwijl ze op een gebruinde man in een vrolijk gebloemd shirt afloopt. “Meid, ik heb je gemist!”, zegt de eigenaar van café De Pastorie. Hij blijkt haar peetoom te zijn. “Hoe is het met je nieuwe liefde?”, vraagt hij?. “Is Steijn lekker?” De rest van het gezelschap op het terras giert het uit. “Je moet echt snel weer eens langskomen hoor”, zegt Sjonny. “We hebben je veel te lang niet gezien.”
Na een afscheidsknuffel vervolgen we onze weg naar de Prinsentuin, vanwaaruit in de zomervakantie dagelijks een gratis elektrisch pontje naar de Noordersingel op en neer vaart. In haar middelbare schooltijd werkte Sylvana zomers als schipper op het bootje. Het ideale vakantiebaantje voor iemand met een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar andere mensen. “Daar, en tijdens mijn werk in de horeca, heb ik zoveel mensenkennis opgedaan. Zeker op het pontje was er altijd tijd voor een praatje. Ik leerde ook de booteigenaren in de buurt kennen. Zo hoorde ik de mooiste verhalen. Bijvoorbeeld van een man wiens zoon drugsverslaafd was en veel in de Prinsentuin rondhing. Vanaf zijn bootje kon de vader een oogje in het zeil houden. Hartverwarmend vond ik dat.” 

Zoete wraak
Toen haar carrière rond haar 20ste echt van de grond kwam, liep ze keihard tegen de keerzijde van het vak aan. “Veel mensen in de mediawereld zijn arrogant en schijnheilig. Ze vinden zichzelf oh zo belangrijk. Ik voel me daar heel ongemakkelijk bij. Het laatste wat ik wil, is me anders voordoen dan ik ben. Maar de druk om daarin mee te gaan, is soms groot. Voor ik bij Dumpert terechtkwam, had ik bij een bekend online platform gesolliciteerd. Ik was al aangenomen, alleen moest ik nog wat minder lief worden, vonden ze. Mooi niet dus. Ik ga mezelf niet afharden om in de smaak te vallen.”
Dat gezegd hebbende ging haar kille werkomgeving Sylvana niet in de koude kleren zitten. Voor het het eerst begon ze te twijfelen: had ze wel de juiste keus gemaakt? Ze gaf zichzelf een half jaar om een mediabaan te vinden waarin ze zichzelf kon zijn. Lukte dat niet, dan zou ze zich helemaal op de horeca storten.
Niet lang daarna kreeg ze via via de vraag of ze een pitspoes wilde vervangen in een online programma over de Formule 1. Haar optreden was zo’n succes, dat de makers haar terugvroegen. “Niet als pitspoes”, zei ze. “Maar ik wil de show wel presenteren.” Zo geschiedde. Nadat het programma op Dumpert was uitgezonden, werd ze daar ook te gast gevraagd. Lang verhaal kort: Dumpert bood haar een voltijdbaan als presentatrice aan.
“Zodra ik binnenstapte, voelde ik me er thuis. Alle jongens — ik werk met bijna alleen maar mannen — zijn nuchter en oprecht. En ze gunnen me mijn succes. Tegelijkertijd hebben ze er geen moeite mee om te zeggen waar het op staat. Het is dezelfde no nonsense-mentaliteit als van de Friezen.”
Natuurlijk komt ze ook in haar huidige baan omhooggevallen types tegen. Gelukkig heeft genoeg mensen om zich hen die haar met haar voeten op de grond houden. “Mijn familie natuurlijk, maar ook mijn Friese vrienden. Behalve met mijn collega’s van Dumpert trek ik eigenlijk nauwelijks met mensen uit de media op.” 

Uiterlijk
Wie Sylvana’s Instagram-foto’s en de reacties (van overwegend jonge mannen) daarop bekijkt, kan er niet omheen: behalve presentatrice en actrice is ze ook een lustobject. Niet voor niets kwam ze vorig jaar met stip binnen op nummer tien van de FHM 500, de lijst met de mooiste vrouwen van Nederland (volgens online mannenmagazine FHM, welteverstaan). Voor datzelfde medium deed ze een nogal uitdagende fotoshoot, in weinig verhullende lingerie. Is ze niet bang dat ze daarmee haar onvermijdelijke imago van dom blondje versterkt?
“Mensen hebben hoe dan ook vooroordelen”, zegt ze stellig. “Of ik nu in mijn ondergoed poseer of niet. Van dat soort commentaren trek ik me dus niets aan. Weet je, er zijn genoeg mooie poppetjes op de wereld. Maar die zitten niet op mijn plek. Met alleen een leuk gezichtje red je het namelijk niet. Daarvoor moet je echt meer in huis hebben.”
Zoals met al haar werk, doet ze alleen fotoshoots waar ze zich senang bij voelt. “Op de foto’s van FHM ben ik hartstikke trots. Wie krijgt nou zo’n kans? Voor publicatie heb ik ze zelfs aan mijn pake en beppe laten zien.”
Nu we het toch over haar uiterlijk hebben: Sylvana heeft dus géén botox laten inspuiten. “Veel van de meiden waarmee ik samenwerk, doen dat aan de lopende band. Persoonlijk vind ik botox verschrikkelijk. Ik heb een nichtje van 14 jaar. Als zij opgroeit met het idee dat zo’n gladgestreken gezicht met opgevulde lippen het ideaalbeeld is, wordt ze doodongelukkig. Vandaar dat ik haar steeds vertel dat er niets mooiers is dan puur natuur.”

Sylvana Magazine
Omdat ze op haar 24ste al zoveel heeft bereikt, denken buitenstaanders vaak dat het succes Sylvana is komen aanwaaien. Niets is minder waar. “Je moet eens weten hoe vaak ik nee heb gehoord, denk ik dan. Hon-der-den keren. Om in de mediawereld iets te bereiken, moet je keihard werken en nooit opgeven.” Haar gouden tip: trek de stoute schoenen aan. Neem zelf het initiatief en stap op de juiste personen af. “Als ik had gewacht tot iemand me zou vragen of ik de Formule 1-show van Autobahn wilde presenteren, was er nooit iets gebeurd. Ga er niet vanuit dat mensen je ambities wel kennen. Spreek ze uit! Je moet bukken om het geluk te plukken.”
Vooralsnog is Sylvana vooral onder jonge mensen bekend. Maar daar komt mogelijk gauw verandering in. Voor haar eigen gevoel staat ze op het punt om landelijk door te breken. Met dat televisieprogramma waar ze dus nog niets over kan zeggen. Wat haar betreft is dat nog maar het begin. “Mijn grote voorbeelden zijn Linda de Mol en Chantal Janzen, allebei powervrouwen én multitalenten. Ze presenteren, acteren, schrijven en maken een eigen magazine. Het is mijn droom om ooit ook zo’n imperium te runnen. Ik zie mezelf bijvoorbeeld nog wel eens het scenario voor een speelfilm schrijven en er zelf in spelen. Waarom niet?”
Met haar succes bij Dumpert — inmiddels presenteert ze er meerdere programma’s — is ze in ieder geval op de goede weg. De mensen bij van het bekende online platform die Sylvana drie jaar geleden lieten gaan, trekken inmiddels vast hun haren uit hun hoofd. Onlangs boden ze haar zelfs een verdubbeling van haar huidige salaris als ze alsnog naar hen wilde overstappen. Haar antwoord laat zich raden.

[Kader]
DUMPERT FILMT JE WERKPLEK
Eén van de online shows die Sylvana presenteert, is Dumpert filmpt je werkplek, een programma waarbij zij en co-host René van Leeuwen een dagje meelopen met mensen met bijzondere beroepen. Zo namen ze afgelopen maanden onder andere een kijkje achter de schermen bij een dierenambulance, een slachthuis en een set voor lesbische pornofilms. Maar de aflevering die Sylvana het meest is bijgebleven, is die met het bezoek aan de Forensische Opsporing (FO) in Rotterdam. “Een aantal weekenden lang werden we opgetrommeld zodra de FO een melding binnenkreeg”, vertelt ze. “Zo kwamen we op de meest gruwelijke plekken terecht. Bijvoorbeeld in de garagebox waar een nog redelijk jonge man zichzelf eerst in zijn auto had proberen te vergassen en toen dat niet lukte zichzelf in de borst had geschoten. Hoe wanhopig moet hij wel niet geweest, dacht ik.”
Een andere heftige ervaring bij de FO was het bezoek aan een mortuarium, waar een forensisch tandarts (officiële naam: odontoloog) aan de hand van het gebit de identiteit probeerde vast te stellen van een vrouw die wekenlang dood in haar appartement had gelegen. “Toen de tandarts de lijkenzak openritste, ging ik bijna over mijn nek. Niet alleen van de aanblik — het was nauwelijks een mens meer — maar vooral van de geur. Die was onbeschrijfelijk indringend. Maar kennelijk went alles, want de odontoloog zei hem nauwelijks nog te ruiken.”
Toen een van haar broers Sylvana laatst vroeg waarom ze zich vrijwillig blootstelde aan zoveel narigheid, hoefde ze daar niet lang over na te denken. “Ik word een paar uur of hoogstens een paar dagen met die ellende geconfronteerd. Maar er zijn duizenden werknemers die daar dagelijks mee te maken hebben. Ik heb zoveel respect voor hen. Hun verhalen vertellen is belangrijker dan mijn tijdelijke ongemak.”
De aflevering waarin Sylvana en René meelopen met de FO is terug te zien op YouTube. Zoek op ‘DFJW bij de Forensische Opsporing’. 

[Kader]
WILLEN WE OOK WETEN
Wat is je favoriete vakantieland en waarom?
“Italië. Als kind kwamen we daar vaak en ik heb er niets dan goede herinneringen aan. De mensen, het eten, het landschap, alles is er top. Geef me er een pizza, een bakje olijven en een rood wijntje en ik ben volmaakt gelukkig.”
Met wie zou je wel een avondje op stap willen en waarom?
“Met mijn pake en beppe. Ik zou ze graag nog eens meenemen voor een avondje uit in Amsterdam. Het zijn zulke mooie en vitale mensen. Al in de tachtig, maar nog heel erg bij de tijd. Beppe bekijkt iedere week mijn online show DumpertReeting. Dan belt ze me op en zegt ze dat ik me zo goed staande houd tussen de mannen.”
Laatst gelezen boek of laatst geziene film?
“Het laatste boek dat ik las was Lewis Hamilton — F1-kampioen van Frank Worrall. Voor autobahn.eu presenteer ik een online programma en een podcast over de Formule 1, dus ik probeer daarover zo goed mogelijk op de hoogte te blijven. Overigens vond ik de biografie van Hamilton een geweldig boek!”
Guilty pleasure?
“Pindakaas! Die eet ik zo uit de pot. Iedere ochtend een paar lepels, dat is mijn ontbijt.”
Waar heb je spijt van?
“Eigenlijk nergens van. Ik probeer altijd de best mogelijke keus te maken op dat moment. Natuurlijk kan die verkeerd uitpakken. Maar daar leer ik dan weer van. Spijt is volgens mij verspilde energie.”