Op de tandem voor autisme

Maureen Claassen uit Bitgum en Mirjam Kuipers uit Uitwellingerga fietsen van het Friese Burgum naar het Limburgse Valkenburg om aandacht te vragen voor autisme. Op een tandem.

Ze geven het eerlijk toe: vier dagen achter elkaar zo’n 125 kilometer fietsen, dat deden  Maureen Claassen (57) en Mirjam Kuipers (57) nog niet eerder. Maar ze hebben er het volste vertrouwen in dat het helemaal goedkomt. Ze trainen namelijk al bijna een jaar door weer en wind. Minstens twee keer per week kun je ze op hun tandem door het Friese landschap zien rijden. Daarnaast doen ze krachttraining en zwemmen ze — in de buitenlucht. Ze zijn zelfs bij de Friese ‘iceman’ Evert Hettema in de leer geweest. En dat allemaal naast hun drukke banen.
Andere wereld
Maureen werkt als jobcoach bij Stam B.V. uit Heerenveen, een in autisme gespecialiseerd bedrijf, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Mirjam, eigenaar van het Albert Heijnfiliaal in Franeker, is een van haar klanten. Zo leerden ze elkaar vijftien jaar geleden kennen.
“Er bestaan nog altijd veel vooroordelen over mensen met autisme”, zegt Maureen. “Dat ze geen contact kunnen maken bijvoorbeeld. Of dat ze dom zijn, of geen gevoel hebben. Allemaal onzin. Ja, hun brein werkt anders. Maar dat betekent nog niet dat ze tot minder in staat zijn, of geen behoefte hebben aan sociaal connecties.”
Bij het AH-filiaal van Mirjam werken verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waaronder een aantal met autisme. “We hebben daar bewust voor gekozen”, vertelt ze. “Werk geeft betekenis aan je leven. Daar heeft iedereen recht op. Oók mensen met autisme. Met onze actie willen Maureen en ik aandacht voor hun wereld vragen. En laten zien dat ook zij — met de juiste begeleiding — fantastische werknemers zijn.”
500 kilometer
Toen een collega van Maureen ze op de sponsorfietstocht voor autisme wees, waren de sportieve vijftigers direct enthousiast. “Mijn cliënten knokken soms keihard om zich staande te houden”, aldus Maureen. “Dat moeten wij komende week ongetwijfeld ook. Wat dat betreft is onze reis heel symbolisch.”
En dus rijden ze vanaf donderdag in vier dagen van Friesland naar Limburg. Een tocht van ruim 500 kilometer, op een tandem. “Dat is trouwens minder makkelijk dan het lijkt”, verklaart Mirjam. “Je moet constant rekening met elkaar houden en over en weer duidelijke commando’s geven. Wanneer je afslaat bijvoorbeeld, of als je afstapt. Anders gaat het geheid fout.”
Omdat ze de langste is, zit zij voorop. Maureen is verantwoordelijk voor de navigatie. Best een uitdaging voor iemand die naar eigen zeggen moeite heeft om instructies op te volgen. “Bij het koken houd ik me ook nooit aan recepten.” Maar ook al rijden ze misschien af en toe een eindje om, uiteindelijk komen ze — met veel gelach — altijd op de plaats van bestemming. Ze verheugen zich nu al op de goede gesprekken onderweg. En op het biertje dat bij de finishlijn in Valkenburg vast op hen wacht. Ter aanvulling van de verbruikte eiwitten natuurlijk.

[Kader]
NVA Autismeweek

  • Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autismeweek 2021. Tijdens deze actieweek vinden er (door het hele land en online) tal van activiteiten plaats. Dit jaar is er speciale aandacht voor de positieve effecten van bewegen bij autisme. Kijk voor een overzicht op autismeweek.nl.
  • De sponsorfietstocht voor autisme start op donderdag 1 april om 8.00 uur bij restaurant De Pleats in Burgum. Burgemeester Jeroen Gebben en sportwethouder Andries Bouwman van Tytsjerksteradiel trappen de tocht in wielertenue af. De opbrengst (bij het schrijven van dit artikel ruim 40.000 euro) gaat naar het AutismeFonds, dat de participatie van mensen met autisme stimuleert. impactadventures.nl/500km-voor-autisme

Dit artikel is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van 27 maart 2021. Foto: Niels de Vries.