Ondanks — of misschien wel dankzij — zijn fysieke uitdagingen schopte Redouan Ait Chitt (Redo) het tot een succesvol professioneel danser. Net als Frida Kahlo wil hij mensen inspireren om zich te focussen op wat ze wél kunnen.
Redouan Ait Chitt geeft het eerlijk toe: toen het Drents Museum hem vroeg of hij ambassadeur wilde worden van de Frida Kahlo-tentoonstelling, moest hij even googelen wie zij ook weer was. Maar zodra haar iconische zelfportretten op zijn beeldscherm verschenen, herkende hij die meteen. Hij werd nieuwsgierig en verdiepte zich in haar levensverhaal. Al lezende snapte hij steeds beter waarom het museum bij hem was uitgekomen. “Ik denk dat Kahlo en ik allebei onze kunst hebben gebruikt om — lichamelijke en geestelijke — obstakels te overwinnen. Onze artistieke talenten hebben ons geholpen om onszelf te accepteren, en zelfs om te excelleren.”
Redouan doelt op de fysieke uitdagingen waarmee hij is geboren. Zo mist hij een heup en draagt hij een prothese voor zijn verkorte rechterbeen. Ook zijn rechterarm is verkort. Aan zijn linkerhand heeft hij drie vingers, aan zijn rechter twee. Maar wie denkt dat zijn ‘andere’ lijf hem tegenhoudt om zijn dromen na te jagen, heeft het mis. Met veel talent en een enorme dosis wilskracht knokte hij zich afgelopen jaren naar de top van de danswereld. Met als bekroning tot nu toe: de winst in 2019 van De Zwaan, de belangrijkste prijs voor Nederlandse dansers.
Wat heb je met beeldende kunst?
“Dans en beeldende kunst liggen minder ver uit elkaar dan je misschien zou denken. Als een maker met hart en ziel alles geeft, kan elke kunstvorm je raken. Het gaat mij dus niet zozeer om de specifieke invulling, als wel om de intentie, de creativiteit en het verhaal erachter. Daarom ben ik het werk van Frida Kahlo ook zo gaan waarderen: zij heeft echt wat te vertellen. Overigens kan ik wel eens jaloers zijn op de eeuwigheidswaarde van beeldende kunst! Als ik ben uitgedanst, is mijn product weg.”
Hoe voel je je met Kahlo verbonden?
“Ik denk dat kunst voor ons allebei de redding is geweest. Mijn leven is natuurlijk totaal anders dan dat van haar. Maar door mijn beperkingen heb ik ook veel met vooroordelen en persoonlijke pijn te maken gehad. Als ik dans, verdwijnen die en waarderen mensen me simpelweg om wat ik doe. Dat geeft me enorm veel zelfvertrouwen. Zonder dans was ik nooit zover gekomen.”
Iets anders wat jullie bindt, is de combinatie van kracht en kwetsbaarheid.
“Het klopt dat ik niet wegloop voor de moeilijke thema’s. Soms is het leven gewoon shit. Laat dat dan maar zien. ‘I don’t paint dreams or nightmares, but my own reality’, zei Frida Kahlo. Zo benader ik mijn dans ook. Bij mijn voorstellingen merk ik dat mensen zich in mijn verhaal herkennen, zelfs als hun problemen van een heel andere aard zijn. Want onze worstelingen zijn universeel. Net als Kahlo wil ik bewijzen dat het oké is om anders te zijn. Dat je jezelf niet hoeft te verbergen. Uniek zijn is immers ook een krácht. Natuurlijk was het een uitdaging om met mijn lijf te leren dansen. Maar daardoor heb ik wel een heel nieuwe danstaal kunnen ontwikkelen, die anderen weer inspireert. Tot op de dag van vandaag doet Frida Kahlo dat ook.”
Mooi dus, dat er steeds meer aandacht is voor inclusiviteit?
“Met dat begrip heb ik een haat-liefdeverhouding. De intentie ervan is goed. Maar door specifiek te benoemen dat sommige groepen buiten de boot vallen, versterk je het wij-zijgevoel juist. Ik zou willen dat we zulke hokjes niet meer nodig hadden, dat iedereen er gewoon bij zou horen. ‘Ik had helemaal niet door dat je een beperking hebt’, zei Mark Rutte laatst na een optreden tegen me. Een groter compliment kun je me niet geven.”
Hoe vul je je rol als tentoonstelligsambassadeur in?
“Bijvoorbeeld met een aantal promotievideo’s, die ik ook op mijn eigen sociale media deel. Ik heb veel jonge volgers, dus ik hoop Kahlo’s schilderijen en verhaal hen zo ook gaat inspireren. Want 67 jaar na haar dood zijn haar werk en boodschap nog even actueel.”
[Kader]
De in Gorinchem geboren Redouan Ait Chitt (1989) — beter bekend als Redo — mist zes lichaamsdelen. Dat weerhield hem er niet van om op zijn veertiende te gaan dansen. Hij is lid van de internationale breakdancecrew ILL-Abilities en nam in 2014 deel aan het populaire RTL4 programma Everybody Dance Now. Vier jaar later stond hij met zijn eerste soloshow op de planken, REDO. Hiervoor won hij in 2019 De Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie. Afgelopen mei openende hij voor een miljoenenpubliek de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Ait Chitt is ook een veelgevraagd motivational speaker en geeft wereldwijd lezingen en workshops.
Gepubliceerd in Drents Museum Magazine, oktober 2021. Fotografie: Jacob Jonas.